telagabiru...
Sekeping DVD hanya berharga RM20.00 sahaja! Dapatkan segera. Disertakan dengan buku Jampi-Jampi Ma'thur & Pendinding Diri
3 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Ralat 1: Di bawah merupakan ralat yang terdapat dalam buku Kamus al-Farid. Untuk pengetahuan anda, ralat tersebut hanya terdapat dalam buku cetakan pertama sahaja. Jadi, kepada anda yang telah membeli buku Kamus al-Farid cetakan pertama, anda boleh menghubungi Telaga Biru (bercakap dengan Cik Liya) di no 03-62754070 untuk mendapatkan sticker pembetulan yang akan dihantar ke rumah anda menerusi pos secara percuma.
.
Ralat 1 : Kamus al-Farid
.
Ralat 2: Di bawah merupakan buku sisipan untuk DVD Siri Perubatan Islam Dato' Ismail Kamus (Gangguan Saka or Racun Santau or Mengenal Jin or Kepalsuan Susuk or Rawatan Islam vs Bomoh). Buku ini sepatutnya disisipkan sekali di dalam DVD-DVD tersebut, tetapi kerana berlakunya miscommunication dengan pihak pencetak, terdapat siri yang tidak menyisipkan buku tersebut sekali di dalamnya. Sekiranya anda mendapati DVD yang telah anda beli tidak mengandungi buku di bawah, anda boleh menghubungi Telaga Biru (bercakap dengan Cik Liya) di no 03-62754070 untuk mendapatkan buku Jampi-Jampi Ma'thur & Pendinding Diri yang akan dihantar ke rumah anda menerusi pos secara percuma.
.

Ralat 2: Siri Perubatan Islam Dato' Ismail Kamus

Ralat 3: Di bawah merupakan buku Tadabbur al-Quran: Beginilah al-Quran Mengajar Kami. Kerana berlakunya miscommunication dengan pihak pencetak, harga buku telah betukar dalam cetakan kedua. Jadi, harga sebenar buku ini ialah RM20.00 (Semenanjung M'sia) dan RM22.00 (Sabah & S'wak), bukan RM30.00 (Semenanjung M'sia) dan RM32.00 (Sabah & S'wak) sebagaimana yang tercatat pada harga buku di mukasurat belakang (kulit).

Ralat 3: Tadabbur al-Quran: Beginilah al-Quran Mengajar Kami

.
Kami berasa sangat kesal di atas segala kesulitan yang terpaksa dihadapi oleh pihak pembaca. Segala kesulitan tersebut kami dahului dengan ribuan ampun dan maaf. Semoga ralat ini akan memberi kesedaran kepada kami untuk lebih berhati-hati selepas ini.

0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Semalam, Telaga Biru sekali lagi mengadakan program dwi-tahunan kami iaitu 'stock check.' Saya percaya kebanyakan dari kita yang bekerja di sektor pembuatan pernah terlibat dalam stock check di syarikat masing-masing. Di Telaga Biru, semua staf akan dilibatkan dalam program ini. Justeru, semua kerja-kerja harian kami perlu ditangguhkan buat sementara waktu.
.
Kami perlu berada di pejabat setengah jam lebih awal daripada biasa iaitu pada jam 8.30 pagi. Sebagaimana biasa, breakfast akan disediakan dan semua staf dibenarkan untuk memakai pakaian yang bersesuaian untuk program tersebut seperti t-shirt dan jeans, dockers atau khakis manakala cik kak-cik kak pula mestilah berpakaian sesuai, labuh dan menutup aurat.
.
Untuk melakukan kerja ini, kami akan dipasang-pasangkan, lelaki dengan lelaki dan perempuan dengan perempuan. Kami diberikan zon kiraan dan perlu exchange zon dengan pasangan lain pada waktu petangnya pula untuk memastikan check and blance. Setelah itu, pihak account department akan melakukan perbandingan bagi melihat perbezaan kiraan staf dengan apa yang terdapat dalam record mereka. Sekiranya wujud perbezaan maka staf yang terlibat perlulah sekali lagi melakukan kiraan lain pada keesokan paginya.
.
Kesimpulan dari program ini, walaupun masing-masing kelihatan penat, kami tetap gembira kerana selain dari program yang dijalankan secara santai, kami dapat mengenali staf-staf baru dengan lebih rapat lagi kerana pada kebiasaannya, staf yang lebih senior akan dipasangkan dengan staf baru. Ini secara tidak langsung dapat marapatkan ukhwah kami di kalangan staf Telaga Biru. Selain itu, kami dapat merasai betapa letih dan sukarnya pekerja-pekerja stor (seramai 9 orang terdiri daripada ketua- En Khazim, Taufik, Budi, Ridzuan Sheikh, Saifuddin, Zulfikar, Syamil, Amin dan Zuhdi) melaksanakan tugas mereka setiap hari. Jadi kepada sahabat-sahabat di stor sekalian, JASAMU AKAN SENTIASA KAMI KENANG!!!
.
Dari kanan (duduk): En Khazim (Head of Department), Budi, Saifuddin (Din), Zulfekar (Zul) & Zuhdi.
Dari kanan (berdiri): Ridzuan (Sheikh), Shahrul (praktikal student - acc. department), Amin & Syamil
Tiada dalam gambar: Taufik

1 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو ، قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً
Riwayat al-Bukhari no.3274
Daripada Abdullah bin A'mr RA Rasulullah SAW bersabda, "Sampaikanlah olehmu daripadaku walau sepotong ayat"
1 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Petang semalam, saya ke RTM untuk pertama kalinya berjumpa dengan Pn Khadijah Abd Gaffoor @ Kak Jah, Senior Producer untuk rancangan Selamat Pagi Malaysia & Resensi (sebuah rancangan yang mengulas buku-buku terbitan syarikat tempatan). Sebelum ini, kami berurusan secara terus dengan Syaza ataupun dengan Abg Syed Munawar. Namun, sebelum Abg Syed mengerjakan haji baru-baru ini, Syaza mencadangkan agar kami bertemu dan bersuai kenal dengan Kak Jah. Alhamdulillah, Kak Jah ni sangat baik orangnya. Lemah lembut dan sangat tertib bila bercakap. Ala-ala wanita melayu terakhir gitu... Syukur kepada Allah kerana memperkenalkan kami dengan Kak Jah. Doa saya, hubungan kami di Telaga Biru dengan Kak Jah akan terus berkekalan sehingga ke akhir hayat. Dalam pada tu, sempat juga terserempak dengan Abg Syed yang kelihatan sangat bersemangat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Stormreaders. InsyaAllah, bila ada masa terluang nanti, kami mungkin akan ke sana sekali lagi untuk menerangkan mengenai Stormreaders.

p/s: Stormreaders akan mengadakan majlis pelancaran Stormreaders untuk area Lembah Klang pada 9 Januari 2010 (Sabtu). Anda semua dijemput hadir ke Dewan Komuniti Manjalara, Kepong. Kepada yang berminat untuk hadir, anda semua adalah dijemput. Tapi sebelum tu, sila sahkan kehadiran anda kepada Sani Jiran di sani@telagabiru.net.my. insyaAllah, seminar motivasi dan strategi jualan serta pendaftaran terbuka juga akan diadakan pada hari tersebut. So, JUMPA DI SANA, DI SANA, DI SANAAA!!!
0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Assalamualaikum wbt
Untuk pengetahuan semua, bermula dari
14 Disember 2009 (untuk dealers) dan
16 Disember 2009 (untuk walk-in customers) sehingga 28 Disember 2009,
Syarikat Telaga Biru Sdn Bhd
tidak dapat menjalankan sebarang urusniaga sepanjang waktu tersebut berikutan stock check akhir tahun yang bakal kami adakan pada tarikh-tarikh tersebut.
.
Sebarang kesulitan amat dikesali.
.
1 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...

Tahniah Chef Kamarul! Buku terbaru beliau Dapur Xpress (terbitan Telaga Biru) telah berjaya menjadi juara (peringkat Malaysia) di Gourmand World Cookbook Awards 2009 dan bakal mewakili Malaysia di festival Gourmand yang bakal berlangsung di Paris. Festival tersebut telah menganugerahkan Chef Wan sebagai penerima anugerah "Best Television Chef Book in the World for the Past Twelve Years” tahun lepas. Berikut ialah email yang saya terima dari pihak pengajur:
CONGRATULATIONS!!

GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009

-YOU ARE THE WINNER IN MALAYSIA.

-YOU QUALIFY FOR THE NEXT “GOURMAND BEST IN THE WORLD” COMPETITION

WITH:
Dapur Xpress
Kamarul Hasni Che Rose
ISBN: 9789675102547
120 Pages,
35 RM
(Telaga Biru)

In the category: Best Recipes Books and Best Television Celebrity Cookbook

You can win again in the next step.

The winner in each country will compete against winners in the same category in other countries for The Best in the World. The results will be announced on Thursday February 11, 2010 at theatre Le 104 at the Paris Cookbook Fair.

In December 2009 we are sending the personal notifications. Details of the Paris Cookbook Fair are available on the www.cookbookfair.com site.

CONGRATULATIONS!!

Edouard Cointreau, President
Gourmand World Cookbook Awards
Pintor Rosales, 5028008
Madrid-Spain
Tel.: 34 91 541 67 68 Fax: 34 91 541 68 21
Kami di Telaga Biru tumpang gembira dengan pencapaian Chef Kamarul dan berdoa agar Chef berjaya dalam majlis yang bakal berlangsung di Theatre Le 104 di Paris Cookbook Fair nanti.
.
p/s: Chef Kamarul, nak habaq, Hj Waharp, Ustaz Zahazan, Hj Muhammad Zakaria, Kak Yus ngan Abg Sani memang bangga giler kat pencapaian Chef! Lagi sekali, TAHNIAH CHEF KAMARUL!
0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Semalam, lebih kurang jam 2.30 petang, my boss (Abg Sani) dan saya ke TV3 untuk bertemu dengan penerbit Halaqah a.k.a pengacara yang tidak asing lagi iaitu Hj Ahmad Noor Sulaiman (Hj Md Noor) untuk berbincang dengan lebih lanjut mengenai kerjasama Solusi dengan Halaqah. Perjumpaan tersebut kami adakan di cafe TV3, so agak santai sedikitlah meeting tu dan takderlah terlalu formal sangat. Siap boleh makan-makan lagi! Kebetulan masa tu Ustaz Mohammad (penulis buku dan pendakwah bebas) pun ada.

Berbalik kepada perbincangan tersebut, kami di Solusi @ Telaga Biru bercadang untuk mengadakan satu kolum tambahan yang akan mengumpulkan isi-isi penting serta gambar-gambar berkaitan program Halaqah setiap minggu. Kolum yang mungkin kami namakan sebagai kolum "Halaqah" ini dirancang untuk dikendalikan oleh Hj Md Noor sendiri, insyaAllah. Kiranya kalau rancangan ni menjadi, bertambahlah lagi seorang ahli keluarga Solusi.

Having said that, saya berdoa agar rancangan kami ini diberkati Allah. Saya rasa amat penting untuk media berorentiasikan islam ini - seperti Halaqah (TV3), Solusi (Telaga Biru), Majalah I (Karangkraf) dan syarikat penerbitan Pustaka Salam serta lain-lain media Islam - untuk mencari ruang untuk bekerjasama dengan lebih kerap lagi kerana dengan wujudnya pendekatan seperti ini, islamik media akan kelihatan lebih kukuh dan dengan mudah akan dapat meyakinkan masyarakat untuk memberi sokongan padu kepada sebarang program islamik yang dirancang oleh mereka.

Doakan kami nooo...
1 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Alhamdulillah, setelah hampir 2 minggu mengerjakan haji di samping menjadi guru agama kepada hampir 30 orang jamaah mengerjakan haji di tanah suci, my boss, ustaz Zahazan akhirnya pulang jua ke tanah air semalam (Jumaat) lebih kurang jam 11.20 pagi. Saya masih belum berkesempatan berjumpa dengan beliau tetapi menurut abg Sani , ustaz berada dalam keadaan sihat wal'afiat. Cuma, suaranya agak serak-serak sedikit. Ala-ala penyanyi rock gitu. InsyaAllah, saya akan cuba mengutip sebanyak mungkin catatan dari ustaz untuk dikongsikan bersama anda sekalian. Saya juga akan attach gambar-gambar yang menarik berdasarkan pengalaman ustaz ketika berada di sana. Kepada yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai keadaan ustaz sekarang, anda bolehlah ke facebook ustaz Zahazan di
http://www.facebook.com/#/pages/Ustaz-Zahazan-Mohamed/139381643340?ref=search&sid=1117491396.968670076..1 tq...

p/s: ustaz ke tanah suci atas pakej tajaan dari tabung haji...
0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Sebagaimana yang kita ketahui, mana-mana MLM di Malaysia akan menyediakan satu keistimewaan umum yang disebut overriding dalam program mereka. Di dalam blognya, Ustaz Zaharuddin (Penasihat Syariah Stormreaders Network) menyatakan:

In traditional sales environments, an override is a commission paid to managers on sales made by their subordinates, usually calculated as a percentage of the gross sales commissions earned by the salesperson.

Maksud: Dalam persekitaran jualan tradisional, override bermaksud komisyen yang diperolehi oleh pengurus menerusi jualan yang dibuat oleh orang bawahannya, selalunya dikira dalam bentuk peratusan daripada keseluruhan jualan kasar yang diperolehi oleh orang bawahan tersebut.

Mengenai MLM, Ustaz Zaharuddin menambah:

Similarly, in multi-level marketing, agents receive a commission on sales made by their downline (recruited agents).

Maksudnya: Dalam MLM, seseorang agen (dalam Stormreaders Network, ajen turut dikenali sebagai pengedar) menerima komisyen atas jualan yang diusahakan oleh downlinenya (yang juga merupakan pengedar)
Sumber: http://www.zaharuddin.net/content/view/752/95/

Apa yang dinyatakan di atas merupakan maksud umum overriding. Namun begitu, sembang-sembang saya dengan Abg Nasran (penerbit rancangan Tanyalah Ustaz) mengenai program Stormreaders has taken the defenition of overriding away to the next level. Memang menarik!

Menurut Abg Nasran, Stormreaders menerusi produknya iaitu buku keagamaan dan motivasi telah memungkinkan sesiapa yang menyertainya berupaya memperoleh manafaat di akhirat nanti, insyaAllah (overriding akhirat). Bagaimana pula tu?

Alasannya unik dan mudah sahaja. Menurut Abg Nasran, cuba bayangkan sekiranya kita berjaya menjual buku-buku tersebut (dalam Stormreaders, pengedar akan disewakan sebuah kedai maya yang mana produk jualannya ialah buku) kepada orang lain. Orang tersebut kemudiannya membaca dan mengamalkan apa yang terdapat dalam buku tersebut. Bukankah kita akan menerima ganjarannya selama mana orang tersebut mengamalkan amalan-amalan baik tersebut. Bagaimana pula sekiranya dia mengajar apa yang dibacanya kepada orang lain? Itu baru 1 perkara.

Ke-2; pembeli tersebut kemudiannya akan menjadi dowline kita, yang seterusnya akan mencari downlinenya sendiri, dan downline tersebut akan terus berkembang dengan pesatnya. Katakanlah 50% peratus daripada mereka ini membaca buku-buku tersebut, seterusnya mengamalkan dan mengajar apa yang dibaca kepada orang lain. Bukankah overriding yang bakal kita terima, di DUNIA dan AKHIRAT juga akan bertambah-tambah?

Dalam erti kata lain, program Stormreaders bukan sahaja menyediakan keistimewaan bonus-bonus yang pelbagai serta overriding biasa, ia malah turut menyediakan ganjaran yang sangat besar di akhirat nanti, atau apa yang Abg Nasran perkenalkan kepada saya sebagai "Overriding Akhirat..." Takke menarik tuh?

So, bak kata Prof Izzi, Renung-Renungkan, dan Selamat Beramal!!!

That said, syukran Abg Nasran atas ilmu yang dikongsikan...
0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Pembaca yang budiman,

Baru-baru ini, kami ada menerima beberapa aduan yang menyatakan bahawa terdapat pihak yang cuba mengambil kesempatan dengan menjual produk-produk terbitan Telaga Biru dengan harga yang tidak munasabah. Sebagai contoh, buku Indahnya Hidup Bersyariat yang sepatutnya dijual dengan harga RM55.00 telah dijual oleh mereka yang tidak bertanggung-jawab ini dengan harga RM100. Mereka turut menampal sticker yang baru di atas harga sebenar. Antara kaedah penipuan mereka ialah dengan mengaku bahawa mereka merupakan staf Telaga Biru atau wakil penjual produk-produk Telaga Biru. Jadi, sekiranya anda ditakdir diketemukan dengan penyangak-penyangak ini, saya nasihatkan anda untuk:

1. Jangan beli buku tersebut dahulu
2. Tanya nama dan no telefon mereka
3. Terus membuat panggilan ke Telaga Biru di no 03-62754070 dan bertanya dengan lebih lanjut
4. Serahkan nama dan no telefon mereka yang terlibat kepada staf Telaga Biru agar kami boleh menelefon mereka dan menyiasat dengan lebih lanjut.

Sebagai hukuman, mereka ni akan disenarai hitamkan dari terus mendapat potongan harga pengedar dari Telaga Biru atau disenarai hitamkan terus dari membeli sebarang produk secara terus dari Telaga Biru (berapa banyak terus daaa...). Anda boleh mengenal pasti penyangak-penganyak ini sekiranya:

1. Harga jual tidak munasabah
2. Harga jual berbeza dari apa yang pernah anda lihat dari katalog atau website atau sebarang sumber lain
3. Terdapat sticker lain yang ditampal di atas harga sebenar sesebuah produk

Semoga pengalaman orang lain ini akan membantu kita dari terjebak dalam masalah yang sama, harap maklum!
0 comments | | edit post
Reactions: 
telagabiru...
Alhamdulillah, hari ni, saya dan boss, Abg Sani ke TV3 mengiringi En Fadzli Yusof (motivator muda) untuk mempromosikan buku Motivasi Pelajar Super di Malaysia Hari Ini. Kami tiba secara berasingan di sana lebih kurang jam 7.00 pagi. Sampai sahaja di sana, kami disambut abg Azli, pembantu penerbit MHI (kadang2 penerbit jugak) yang agak ramah orangnya. Program kami diadakan sejurus selepas berita jam 7.00 dan host yang terlibat pada waktu itu ialah Elly Iskandar. Sementara menunggu, saya sempat bersembang dengan abg Alfian, penerbit MHI. Katanya, setiap hari dia terpaksa bangun seawal jam 4.00 pagi kerana kerja beliau bermula lebih kurang jam 5.00 pagi. Kiranya Subuh ngan breakfast memang kat pejabat aje la... Saya terbayang, kalau macam tu lah jadual kerja saya, confirm flat selalu! Tapi kalu tengok kat gaya abg Alfian yang sentiasa nampak bersemangat tu, saya rasa dia dah biasa agaknya! Sementara itu, saya juga sempat terserempak dengan Anang (ex-suami penyanyi Kris Dayanti) yang mungkin ada program bersama MHI juga. Habis, program, saya terus ke pejabat seperti biasa...

Namun, lebih kurang jam 10.30 pagi, saya dan abg Sani (mewakili majalah Solusi) ke TV3 sekali lagi untuk menghadiri meeting dengan Hj Md Noor (Penerbit Halaqah) untuk membincangkan konsep dan content program yang menjadi perintis kepada program-program islamik lain di TV3 dan TV9 tersebut. Antara yang hadir ialah wakil dari Majalah I, Ustaz Ahmad Yani dan wakil Pustaka Salam iaitu Tn Hj Rashid. Banyak yang kami bincangkan bagi memantapkan program tersebut, di samping mencari peluang untuk bekerjasama bagi memajukan program dan produk masing-masing.

Petang ini, saya akan mengadakan photoshoot untuk buku terbaru Dr Shukri Abdullah, penceramah yang cukup terkenal tidak lama dahulu. Alhamdulillah, walaupun hari ini masih belum melabuhkan tirainya, banyak perkara bermanafaat yang dapat saya lakukan untuk memperbaiki diri. So,

Terima Kasih ALLAH...

p/s: Bercakap tentang TV3, teringat saya kepada Abg Nasran, sahabat baik Telaga Biru yang bertugas di TV3 sebagai penerbit rancangan Tanyalah Ustaz. Sangat softspoken dan merdu suaranya bila bersuara. Tak hairanlah kalau dia incharge begitu banyak VO (voice over) dalam pelbagai iklan di TV3. Dia ada memberitahu saya mengenai keunikan Stormreaders yang menawarkan program "overriding akhirat" yang mungkin tidak kita sedari secara kasar. Apa itu "overriding akhirat" ekkk... Haaaa, kalu nak tau, saya akan terangkan nanti dalam sembang-sembang kita yang akan datang... Memang unik!
3 comments | | edit post
Reactions: